Download: CEA MAI BATRANA FEMEIE DIN SMEENI. (A murit in vara anului 2014)

By Smeeni WEB TV

61,321

TIP: Right-click and select "Save link as.." to download video

Initializing link download... Initializing link download.....

Stoica RADA, veterana vârstnicilor din comuna Smeeni, locuieşte împreună cu una dintre cele patru fiice, in satul Calţuna. S-a nascut pe 19 noiembrie 1916 si a intrat in al 98-lea an din lunga sa viaţa. A ramas vaduva de două ori regretandu-si cei doi soti de fiecare data cand vine ocazia si cineva aminteste de ei.

Pană anul trecut se descurca singură la treburile gospodăreşti. Chiar si cele cateva randuri de vie din curte si le sapa singură. Creştea păsări trezind admiraţia vecinilor şi a celor din jur. Din nefericire de aproape un an, a lăsat-o vederea complet, iar lucrul acesta o intristeaza pe zi ce trece, zicând că a pedepsit-o Dumnezeu şi că a uitat-o pe pământ. Cu toate acestea este încă in putere şi chiar daca are o vârstă înaintată, mai poate face singură câţiva paşi până la poartă şi chiar are momente în care işi aminteşte clar, de anii itinereţii.

Secretul longevitaţii sale este unul la indemana oricui: bea „trei guri" de vin in fiecare dimineaţă pe nemâncate. „ ... Asta m-a ţinut. Munceam la părinţii mei, aveam vie, şi beam toţi cate un pahar de vin la masă şi munceam nebuneşte. Acum mă rog de fetele astea sa-mi dea şi mie trei guri, atât... mai mult nu iau...Atunci când le iau se duce sângele la chicioruşele mele. Asa merge prin corpul meu.. e sângele Domnului. Dar copiii ăstia nu mă cred deloc... Am mâinile îngheţate, dar cum beau vinişorul ală, simt cum merge ca şarpele prin mine" ne spune cu mult patos bunica RADA.
Carne nu mănâncă prea mult doar „ciuguleşte" din când în când. Nu mânâncă prea mult pentru că nu poate.

Isi aminteşte că în urmă cu zeci de ani comuna Smeeni era una bogată,pe vremea liberalilor şi a ţărăniştilor. Barbăţii munceau la câmp zi lumină, iar femeile ţeseau.

Ştie tot ce se întâmplă în ţără de la radioul pe care i la-u adus fetele însă este dezamăgită de ce aude deoarece se fură mult şi există multă ceartă între oameni.

Despre perioada celui de-al doilea Razboi Mondial nu-şi aduce aminte prea multe, deoarece femeile în acea perioadă stăteau mai mult în case, iar bărbaţii ştiau tot ce se întâmplă prin jurul localităţii.

Despre tineret spune că trebuie sa fie harnici şi sa muncescă, pentru a avea tot ce le trebuie. Tineretul de astăzi este „râzgâiat, nu ştie sa se chivernisească".

In scurta plimbare făcută de la prispa casei până la poartă bătrâna şi-a adus aminte de hora satului şi chiar a încercat sa făcă şi câţiva paşi de dans, riscând să şi cadă.

Cele două fete prezente astăzi lânga mama ei, se mândresc cu faptul că bătrâna este cea mai în vârstă femeie din comună. Tanti Luminiţa ne spune că „.. baba are zile,mânâncă, are stomacul sănătos, o deranjeaza că nu mai vede, dar o duce baba. Are zile. O prinde sigur suta..,.si vecinii se miră de ea ...".

Cealaltă fiica care trăieste în Câmpina ne roagă sa intervenim pe lângă autorităţi, ca mama sa primescă macar o diplomă pentru cea mai in vârstă persoană din localitate, chiar şi un ajutor bănesc, cum se fac în multe localităţi din ţară, cu ocazia zilei comunei.

Am plecat într-un târziu, lăsând-o pe bunica Rada cu fiicele dumneaei, urându-i multă sanătate şi rugând-o sa mă cheme când va împlini un secol de viaţă.