Download: Fenomenul Pitesti Braşov, Centrul Cultural Reduta, 22.06.2011

By Dan Birsan

417

TIP: Right-click and select "Save link as.." to download video

Initializing link download... Initializing link download.....

Braşov, Centrul Cultural Reduta, 22.06.2011. Sub organizarea de excepţie a voluntarilor Fundaţiei "Ion Gavrilă Ogoranu" din Braşov, are loc prezentarea filmului documentar "Demascarea", realizat de IICCR şi Fundaţia Arsenie Boca, o zguduitoare mărturie asupra experimentului reeducării prin tortură de la închisoarea Piteşti (1949-1953). Participă: Neculaie Purcărea, 90 de ani, supravieţuitor al macabrului experiment exterminator, Octavian Bjoz, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România şi istoricul Ioan Halmaghi. Moderator: Florin Dobrescu

Închisoarea Pitești este numele sub care este cunoscut fostul penitenciar din Pitești, România, renumit pentru așa-zisele încercări de „reeducare", efectuate sub autorizația autorităților comuniste în perioada anilor 1949-1952 (cunoscute și sub denumirea Experimentul Pitești sau Fenomenul Pitești). Acest experiment nu poate fi redus la o scuză pentru administrarea unor bătăi și torturi brutale, administrate zilnic cu scopul de a „reeduca total" deținuții politici, majoritatea studenți, membri în grupări interzise de comuniști ca Partidul Național Țărănesc și Partidul Național Liberal, precum și cei inspirați de Garda de Fier sau membri sioniști ai comunității evreiești din România. Esența metodei folosite la Pitești este transformarea victimelor în cǎlǎi, tortura putând fi apreciatǎ drept un simplu mijloc, nu un scop.

Scopul experimentului, conform principiilor leniniste în interpretarea PCR, a fost lepădarea convingerilor și ideilor politice și religioase a deținuților, și în cele din urmă alterarea personalității până la punctul obedienței absolute. Estimările totale referitor la numărul celor care au suferit acest experiment sunt cuprinse între aproximativ 1000 și 5000. Este considerat a fi cel mai mare și cel mai intensiv program de spălare a creierului prin tortură din blocul de Est.